We kregen te horen dat de kaart moeilijk te lezen is als u kleurenblind bent. Daarom maakten we een bestand dat beter te interpreteren is door kleurenblinden.
De aangepaste kleurenschaal die beter leesbaar is voor kleurenblinden.
Simulatie die toont hoe kleurenblinden de aangepaste kleurenschaal zien.
Opgelet, het is een zwaar bestand dat u best niet opent op een smartphone. Download de kaart op uw computer en open het bestand in een PDF-lezer.
Wij kunnen helaas geen affiches meer opsturen, u kan ze hier downloaden (PDF) en afdrukken. Bent u ook de sticker kwijt? Duid zelf uw meetresultaat aan op de kleurenschaal.

Het meetbord kan u niet terugsturen, en het mag niet in de PMD zak. Afhankelijk van waar u woont kan u dit bord, dat 100% polypropyleen is, in de roze of paarse zak doen, of in het container park bij de harde plastics sorteren.
Of beter nog, u kan uw creativiteit op het bord loslaten, u mag ons altijd een foto van het eindresultaat doormailen! Enkele ideeën:
- Versteviging fietstas
- Abstracte kunst met verschillende borden
- Een CurieuzeNeus-masker
Ja! Iedereen stopt de meting op 26 mei, ongeacht de dag en het uur waarop u startte. U moet de buisjes diezelfde dag nog naar een kariboo!-spot brengen.
Ja! U mag eender welke kariboo!-spot kiezen om de enveloppe met de buisjes op zaterdag 26 mei binnen te brengen. Het moet dus niet dezelfde zijn als die waar u uw buisjes oppikte. Op www.kariboo.be vindt u alle kariboo!-spots. Kijk wel na of de spot die u verkiest zaterdag open is.
U moet de buisjes binnenbrengen in de retourenveloppe. Wij kunnen er op dit moment geen meer nasturen. U kan dit soort gewatteerde enveloppe kopen, of er zelf één maken door een enveloppe op te vullen met bijvoorbeeld watjes. Zorg er in elk geval voor dat de buisjes niet kunnen breken. Op de enveloppe moet u enkel, maar duidelijk, ‘Bestemmeling CurieuzeNeuzen’ noteren. Dan brengt u de enveloppe binnen in een kariboo!-spot naar keuze.
De buisjes moeten goed afgesloten worden na de meting maar wij kunnen op dit moment geen nieuwe gele dopjes verzenden. Als u de dopjes kwijt bent, is ‘schilderstape’ of ‘papiertape’ de beste manier om ze af te sluiten. Stop zeker geen vaste voorwerpen in het buisje!
Aangezien het bord niet hergebruikt wordt, mag u gerust wat kracht zetten om het er af te trekken. Indien dit lastig blijkt, kan u het bord afsnijden zodat enkel de voetjes met de kleefstroken blijven plakken, daarna is het makkelijker om deze er af te trekken.
Indien er lijmresten achterblijven, kan u die wegspoelen met heet water en een doekje. Indien het bij u echt hardnekkig blijkt, kan u proberen wat afwasmiddel toe te voegen. Als ook dat niet werkt, kan u aceton gebruiken. Maar normaal gezien zijn er geen speciale producten nodig.
CurieuzeNeuzen was een onverhoopt groot succes. Het aantal kandidaat meetlocaties (52.626)
oversteeg ruimschoots het aantal beschikbare meetpakketten (20.000). We hebben dus — met pijn in
het hart — een selectie moeten maken van de kandidaat meetlocaties. Deze selectie gebeurde volledig
computergestuurd en op basis van strikt wetenschappelijke criteria.
Het wetenschappelijke doel van CurieuzeNeuzen is om werkelijke metingen van luchtkwaliteit (NO2 )
te vergelijken met een verspreidingskaart aangemaakt door een computermodel. We hebben uit het
grote aanbod van meetlocaties dus een selectie gemaakt met dit specifieke wetenschappelijke doel
in het achterhoofd. De experten in het team hebben daartoe speciale software ontwikkeld die een
evenwichtige selectie maakt in de verschillende types van woonomgevingen over heel Vlaanderen.
Bij deze selectieprocedure hebben we voorrang gegeven aan scholen en overheidsgebouwen, gezien
hun educatief en maatschappelijk belang. Om een goede vergelijkingsbasis te hebben, dienen de
metingen zo gestandaardiseerd mogelijk te verlopen. Dus hebben we sterke voorrang verleend aan
meetlocaties aan de straatkant en op de eerste verdieping (zoals ook vooraf aangekondigd).
Daarnaast hebben we de selectie van meetpunten laten afhangen van volgende criteria:
- evenwichtige verdeling tussen stad en platteland
- goede ruimtelijke spreiding over Vlaanderen
- evenwichtige verdeling over de verschillende types van woonomgevingen (weinig/veel verkeer, smalle/brede straat, open/gesloten bebouwing, enz.)
- specifieke aandacht voor meetlocaties waar we weten dat het computermodel het moeilijk heeft (bv. bij lintbebouwing, aan verkeerslichten, aan spoorwegovergangen)
Het feit dat een meetpunt niet geselecteerd is, betekent dus zeker niet dat het geen interessante
meetlocatie zou zijn. Integendeel, het betekent eenvoudig weg dat er dichtbij gelijkaardige locaties
waren, waaruit er slechts een beperkt aantal kunnen selecteren. Kortom, dichtbij in de buurt hangt
zeker een meetopstelling in een gelijkaardige type van woonomgeving.
We kiezen voor de maand mei omdat het weer in deze maand over verschillende jaren vrij constant is, in tegenstelling tot de maand februari bijvoorbeeld, die het ene jaar vrij warm kan zijn en het volgende bitter koud. Dit is van belang omdat het weer een sterke invloed heeft op de NO2 concentraties in de lucht. De meetresultaten worden omgerekend naar een jaargemiddelde, dat uiteindelijk aan de deelnemers gerapporteerd wordt. Om een correct jaargemiddelde te berekenen is mei de ideale maand om de meting uit te voeren.
Dit jaargemiddelde kan vergeleken worden met andere jaren, en met richtlijnen van de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Het houdt ook rekening met het feit dat de uitstoot van NO2 in de wintermaanden hoger ligt dan in mei.