- Lees over luchtkwaliteit via curieuzeneuzen.be en www.vmm.be/lucht
- Educatief pakket: Leerkrachten en kinderen vinden informatie op maat via dit educatief pakket van VMM: vmm.be/tips/spelen-en-leren
- Wetenschappelijk rapport: Wil u echt alles weten over luchtkwaliteit? Download dan het meest recente jaarrapport luchtkwaliteit van VMM: vmm.be/publicaties/jaarrapport-lucht-emissies-2000-2016-en-luchtkwaliteit-in-2017-in-vlaanderen
Wat u kan doen: informeer uzelf en anderen, en bundel de krachten
Informatie vergaren
Zelf aan de slag
Het vergaren van wetenschappelijke data draagt bij tot een beter en objectiever inzicht.
Andere burgeronderzoeken rond luchtkwaliteit
- Leuvenair (Leuven)
- Influencair (Brussel)
Deze initiatieven zijn gelinkt met het Europese netwerk van luchtkwaliteitsdata Lufdaten.info, een burgerinitiatief uit Stuttgart.
Andere burgeronderzoeken
Via het platform Iedereen wetenschapper kan u op zoek gaan naar andere wetenschappelijke studies en vindt u een overzicht van verschillende burgerwetenschapsprojecten, zoals CurieuzeNeuzen Vlaanderen er één is.
Zelf aan de slag met luchtkwaliteitsmetingen
Houd uw oren en ogen open voor nieuwe initiatieven. De Vlaamse Milieumaatschappij ontwikkelt momenteel een tool die u wegwijs maakt in het geheel van mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met luchtkwaliteit. Deze tool zal eind 2018 gelanceerd worden.
Neem zelf initiatief en kijk of u medegegadigden hebt. Zoek steun bij burgerlabs zoals bijvoorbeeld Civiclabs in uw stad en deel uw data.
Verkeer tellen met de Straatvinken-app
Doe mee met Straatvinken aan de jaarlijkse telling (in mei) van het verkeer in jouw straat. Zo kan je meten of we de shift naar duurzame mobiliteit waar maken.
Informatie delen
- Deel de resultaten van CurieuzeNeuzen met uw buren, vrienden en familie. Hang de raamaffiche op en vertel erover.
- Hebt u metingen gedaan aan de hand van sensoren? Sluit u aan op één van de vele bestaande dataplatforms, zoals Luftdaten. Zie ‘Zelf aan de slag‘.
- Bundel de krachten en pleit voor maatregelen omtrent luchtkwaliteit, zoals:
- Veilige en/of autoluwe zone rond scholen.
- Betere infrastructuur voor duurzaam verkeer in uw buurt.
- (Fiscaal) stimuleren van duurzame transportmiddelen.